Appleweetjes

BIPT gaat telecomtarieven verlagen

België staat nu niet bepaald bekend voor zijn goedkope telecomtarieven. En om het allemaal nog erger te maken kondigen de twee grote spelers elk jaar een prijsverhoging aan zonder dat de klant daar in feite iets voor terugkrijgt. Klanten van Telenet kunnen op 4 augustus een nieuwe prijsverhoging verwachten van bijna 2 procent. Het is dus dringend tijd voor verandering dacht de telecomregulator BIPT. Zij stelde deze week hun herziening van de groothandelstarieven voor.

Dit zijn de tarieven die de alternatieve operatoren zonder netwerk betalen aan de netwerkoperator. Zo maakt bijvoorbeeld Orange Belgium gebruik van het netwerk van Telenet. Momenteel betaalt Orange Belgium een tarief aan Telenet dat gekoppeld is aan de kostprijs van hun abonnement.

Een dergelijke koppeling maakt de concurrentie best moeilijk en daar wilt het BIPT nu verandering inbrengen. Op die manier zou de concurrentie op de telecommarkt opnieuw kunnen aanzwengelen en dat komt alleen maar ten goede voor de consument.

Als voorbeeld van de nieuwe prijzen toonde het BIPT twee voorbeelden. Zo betaalde de alternatieve operatoren aan Telenet maandelijks 20,29 euro per klant. Met de nieuwe voorgestelde prijzen zou dat maar 12,61 en 13,12 euro zijn. Die prijs is afhankelijk van het soort product, het aantal klanten en het dataverbruik op de verschillende momenten van de dag.

De nieuwe prijzen zullen begin 2020 van start moeten gaan. Maar er wordt wel verwacht dat de Belgische operatoren in beroep zullen gaan tegen dit voorstel van het BIPT. De beurs heeft alleszins al gereageerd en het aandeel van Telenet is met 5 procent gedaald.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer