Appleweetjes

De Franse digitaks, de taks die Europa had moeten invoeren

In België betalen de duizend meest winstgevende bedrijven gemiddeld zo’n 12,6 procent belastingen. Dat ligt fors onder het wettelijke tarief. Bedrijven slagen er telkens in om op diverse manieren minder belastingen te betalen. Ook Apple doet jammer genoeg mee aan deze praktijken.

Apple ontwijkt belastingen

Er worden diverse belastingconstructies opgezet waarvan iedereen weet dat ze net op het randje van het legale zijn maar moreel absoluut niet te verantwoorden zijn. Zo oordeelde de Europese Commissie in 2016 dat Apple zo’n 13 miljard Euro moest terugbetalen aan Ierland vanwege een belastingconstructie.

Ierland staat immers bekend voor een zeer gunstig regime voor multinationals. Apple kreeg daar een voorkeursbehandeling en moest amper 0,005 procent belastingen betalen. Europa tikte Ierland op de vingers door deze zogenaamde illegale staatsteun. Zowel Apple als Ierland vonden de uitspraak van Europa niet terecht en gingen in hoger beroep.

Ook in 2018 tekende Apple een deal met Frankrijk. Het bedrijf zou zo’n 500 miljoen aan achterstallige belastingen betalen aan Frankrijk. Het bedrag houdt diverse verkopen van de afgelopen 10 jaar in. Apple had zogenaamd een relatief kleine omzet in Frankrijk geboekt terwijl de verkopen in werkelijkheid hoger waren.

De Europese Commissie wou komaf maken met praktijken zoals Ierland en tal van ander techbedrijven hebben gerealiseerd. Men wou een eerlijke belasting van de digitale economie in Europa opstarten. Vooral Parijs en Berlijn wilde een dergelijk akkoord snel gerealiseerd zien. Met zo’n Europese digitaks zullen de techbedrijven een omzetbelasting van 3 procent gaan betalen.

Europa komt opnieuw niet tot een consensus

Maar al snel werd duidelijk dat een dergelijke Europese digitaks moeilijk haalbaar was. Diverse landen hadden hun eigen wensen en bedenkingen. Ierland was uiteraard geen voorstander van een dergelijke taks. Andere landen vonden Europa dan weer te klein en wilde een dergelijke akkoord op het niveau van OESO. Het gevolg van al dit gekibbel is dat er nog steeds geen Europese digitaks bestaat. Vooral landen zoals Ierland, Zweden, Denemarken en Finland hebben hard gewerkt om een dergelijke taks te dwarsbomen.

De Franse digitaks

De Franse minister van Economische Zaken had in december 2018 al tegen Europa gezegd dat wanneer er geen overeenstemming komt over een zogenaamde techbelasting het land er zelf één zal invoeren. De druk van de protestbeweging van de gele hesjes kan hier best wat mee te maken hebben. Maar Frankrijk hield hun belofte en afgelopen donderdag heeft het Franse parlement de digitaks goedgekeurd.

Bedrijven met een minimale wereldwijde omzet van 750 miljoen euro en minstens 25 miljoen euro in Frankrijk moeten 3 procent van hun omzet uit activiteiten in Frankrijk gaan betalen. De digitaks zou van toepassing zijn op ongeveer dertig bedrijven. Die taks kreeg al snel het acroniem GAFA toegewezen omdat bedrijven zoals Google, Apple, Facebook en Amazon hieronder vallen.

Donald Trump absoluut niet blij

De Verenigde Staten hebben al laten weten dat ze absoluut niet blij zijn met deze nieuwe taks. Het zou oneerlijk zijn tegenover Amerikaanse bedrijven. Ondertussen heeft de president de opdracht gegeven om de gevolgen van deze wetgeving te onderzoeken. Maar in feite discrimineert de Franse digitaks niet de Amerikaanse bedrijven. De heffing is namelijk gebaseerd op de hoogte van de omzet en niet op land van herkomst. Dat de grootste techbedrijven nu Amerikaans zijn is louter toeval. Ook enkele Chinese bedrijven vallen onder deze wetgeving. Toch wordt er gevreesd dat Amerika tegenmaatregelen zou treffen zoals enkele importheffingen.

Nieuw belastingsysteem op komst

Dat het op deze manier niet verder kan dringt ondertussen bij iedereen wel door. De ministers van Financiën van de G20 besloten eerder al dat het tijd is voor belastinghervormingen. Men wil onder meer grote techbedrijven meer laten afdragen in landen waar ze fysiek niet aanwezig zijn. De G20 is bijzonder optimistisch hierin. Ze hopen om in 2020 een gezamenlijk beleid hierover te kunnen hebben.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer