Appleweetjes

Apple onderzoekt of er nog voldoende geheugenchips zijn

Als we het over de handelsoorlog hebben dan denkt iedereen meteen aan de Verenigde Staten en China. Maar er woedt zich ook een handelsoorlog tussen Japan en Zuid Korea. Echter tussen hen is het conflict niet over wie de nieuwe wereldmacht van de toekomst wordt. Bij Japan en Zuid Korea speelt het vooral om wat er gebeurd is geweest in het verleden.

Dwangarbeid tijdens de oorlog

Tussen 1910 en 1945 stond Korea onder toezicht van het Japans bestuur. Koreanen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen tot dwangarbeid voor de Japanse economie. Japan excuseerde zich hiervoor in 1965 en kwam met een compensatieregeling. Echter eind vorig jaar oordeelde een Koreaanse rechter dat individuele Koreanen nog steeds een compensatie voor hun dwangarbeid kunnen eisen. Japan is hier echter niet mee akkoord. Voor hen is de zaak afgehandeld sinds 1965. Ondertussen blijven de spanningen tussen beide landen oplopen en dat heeft zo zijn gevolgen.

Exportverbod van chemische producten

Sinds 4 juli van dit jaar verbiedt hierdoor Japan de export naar Zuid Korea van enkele chemische producten zoals fluorpolymeer, waterstoffluoride en fotoresist. Die producten zijn nodig om geheugenchips en displays te produceren. Een slimme zet van Japan want in Zuid Korea zitten nu net twee grote producenten van geheugenchips namelijk Samsung Electronics en SK Hynix.

Apple gaat op onderzoek

Technologiebedrijven zoals Apple zouden in de nabije toekomst met een tekort aan geheugenchips zitten. Daarom heeft Apple enkele leidinggevenden naar Zuid Korea gestuurd om een inschatting van de gevolgen van deze handelsoorlog te maken. Ook Amazon, Google en Microsoft kijken bezorgd naar de situatie en stuurde ook een delegatie. Zij gebruiken ook een enorme hoeveelheid aan geheugenchips van Samsung voor hun cloud-diensten.

Voor Apple is het probleem vooral voor de levering van voldoende geheugenchips voor de nieuwe iPhone. Samsung had vorig jaar een wereldwijde marktaandeel van maar liefst 45,3 procent wat betreft de levering van geheugenchips.

Apple neemt voorzorgen

Apple neemt al enkele voorzorgen door deze handelsoorlog. Zo lijkt de fabrikant te gaan kiezen voor een tweede leverancier van OLED schermen voor de iPhone. De keuze zou zijn gevallen op de leverancier BOE Technology. Zij hebben diverse fabrieken in China.

Algemeen wordt er verwacht dat als het exportverbod van Japan van kracht blijft er onvoldoende geheugenchips geproduceerd kunnen worden.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer