Appleweetjes

NSO spyware in staat om iCloud gegevens te bemachtigen

Het Israëlische hackbedrijf NSO Group heeft weer van zich laten horen. Ze laten nu weten dat ze in staat zijn om data te bemachtigen uit verschillende cloud diensten zoals iCloud en Google Drive. Zo kunnen ze niet alleen de locatiegegevens bemachtigen maar ook berichten, mails, foto’s,…

NSO Group werd eerder al bekend met hun spionagesoftware Pegasus. Die software wordt nog steeds gebruikt door overheidsinstanties en opsporingsdiensten. Maar de spyware wordt vooral ingezet in landen waar de mensenrechten onder druk staan. De kans dat je geïnfecteerd bent met deze spyware is bijzonder klein. Maar vorig jaar werd Pegasus wel aangetroffen op een Nederlandse telefoon. Apple neemt uiteraard maatregelen om de lekken die Pegasus gebruikt te dichten. Maar volgens de geruchten zou Pegasus nog steeds op de recente iPhone en Android toestellen werken. Dit jaar werd ook bekend dat Pegasus een kwetsbaarheid in WhatsApp gebruikte om zichzelf te kunnen installeren.

Nu beweert de NSO Group om individuele data uit de cloud diensten van Apple, Google, Microsoft en Facebook Messenger te kunnen halen. Ze kunnen dit realiseren door de authenticatiesleutels van een geïnfecteerd toestel met Pegasus te kopiëren. Nadien klonen ze op een afzonderlijke server die telefoon na. Op die manier omzeilen ze de twee-staps-verificatie en de waarschuwingsmail dat er is ingelogd. Ze kunnen alle gegevens bemachtigen van de cloud diensten die dat toestel gebruikt. De gebruiker heeft geen flauw idee dat iemand anders ook toegang heeft tot deze diensten.

Apple en de andere techbedrijven onderzoeken momenteel deze zaak en zoeken naar een oplossing.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer