Appleweetjes

Medewerkers van Siri kunnen luisteren naar uw gesprekken

Onlangs kwam Google in een slecht daglicht te staan. Google medewerkers kunnen gesprekken die zijn opgenomen via de Google Home luidspreker of via de Google Assistent beluisteren. Maar niet enkel Google luistert naar deze vertrouwelijke gesprekken. Apple zou dit met Siri ook doen.

Google en Amazon luisteren stiekem mee

Google reageerde met het feit dat er maar naar 0,2 procent van alle audiofragmenten wordt geluisterd door taalexperts om de ontwikkeling van hun spraaktechnologie te verbeteren. Een vervelend feit is wel dat sommige audiofragmenten onbewust werden opgenomen doordat de apparaten dachten dat de gebruiker tegen hen wou praten. Ook Amazon maakte eerder al bekend dat hun medewerkers meeluisteren naar gesprekken die gevoerd worden met hun digitale spraakassistent Alexa om deze te verbeteren.

Nu blijkt dat Apple ook meeluistert

Maar nu heeft The Guardian kunnen achterhalen dat hetzelfde probleem ook bij Apple aanwezig is met hun digitale spraakassistent Siri. Apple huurt taalexperts in via een contractbasis om de spraakassistent te verbeteren. Net zoals bij Google worden sommige fragmenten onbewust opgenomen. Medewerkers hebben geregeld al gesprekken gehoord over drugsdeals, medische informatie tot zelfs zelfs de geluiden van een vrijpartij. Bij elk van deze opnames is men in staat om de locatie samen met de contactdetails en de gebruikte app informatie te bekijken. 

Volgens de klokkenluider komen de meeste van deze opnames via de Apple HomePod en de Apple Watch. Bij deze toestellen wordt Siri het meest per ongeluk geactiveerd. Op de Apple Watch kan Siri zelfs geactiveerd worden door je pols op te tillen. Er ontbreken echter regels van Apple hoe de werknemers moeten reageren indien ze zeer gevoelige informatie te horen krijgen.

Duidelijkheid in verband met privacy ontbreekt

Apple vermeldt nergens dat dergelijke gesprekken kunnen beluistert worden door andere mensen om de spraakassistent te verbeteren. Voor een bedrijf waarbij privacy hoog aangeschreven staat roept dit wel enkele vraagtekens op. 

Apple heeft al gereageerd en zegt dat er minder dan 1 procent van zulke gesprekken geanalyseerd wordt. Dit wordt gedaan om hun spraakassistent en dicteerfunctie te verbeteren. Zulke opnames zijn nooit vergezeld met het gebruikte Apple ID. De gesprekken worden geanalyseerd in beveiligde faciliteiten en alle betrokken medewerkers zijn verplicht zich te houden aan de strikte veiligheidsvereisten van Apple. 

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer