Appleweetjes

Telenet heeft geen zin in 5G

Begin deze maand presenteerde Telenet hun resultaten van het eerste halfjaar van 2019. Daaruit blijkt dat mensen nog massaal bundels zoals Wigo en Yugo gebruiken. Momenteel hebben 467.800 klanten een dergelijke bundel. Dat is een stijging van maar liefst 38.700 klanten. Telenet zegt zelfs dat dit het beste resultaat is sinds het derde kwartaal van 2017.

Ook bij de gsm-abonnees wist Telenet zo’n 53.900 extra klanten te verleiden. Maar topleden van Telenet lieten bij deze presentatie meteen verstaan dat consumenten niet moeten verwachten om snel op een 5G netwerk te surfen. Ze zien er voorlopig geen businesscase in.

Proximus en Orange lieten vorige maand al verstaan om te gaan samenwerken om 5G vlotjes in België te lanceren. Zo zullen ze samen de exploitatie van de antennes uitvoeren. Daarnaast richten ze een joint venture op waarbij beide bedrijven voor de helft eigenaar zijn voor de aankoop van masten en de basisstations. Proximus en Orange willen dankzij deze samenwerking 5G snel van start laten gaan in België van zodra dit mogelijk is. Telenet heeft blijkbaar nog geen concreet plan hiervoor.

Telenet ziet namelijk geen verdienmodel in de nieuwe mobiele netwerkinfrastructuur voor 5G. Bij Telenet klinkt het zelfs dat iedereen die een dergelijk zakenmodel heeft het mag doorsturen naar hen. Volgens Ann Caluwaerts, Senior Vice President Corporate Affairs bij Telenet kunnen de bedragen voor 5G frequenties behoorlijk oplopen en zijn er geen commerciële mogelijkheden om deze terug te verdienen. Bij zulke forse investeringen is er geen andere mogelijkheid dan een meerprijs te vragen voor klanten die hiervan gebruik willen maken.

Telenet zal alleszins deelnemen aan de spectrumveiling voor 5G dat gepland staat voor begin 2020. Maar als consument hoef je blijkbaar niet snel op een 5G netwerk van hen te verwachten.

Telenet heeft net zijn prijzen voor al hun klanten verhoogd met zo’n 1,87 procent.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer