Appleweetjes

Belgische banken blijven zich inzetten voor Payconiq ten koste van Apple Pay

Cash betalingen beginnen stilaan tot een vorig tijdperk te behoren. We betalen steeds meer mobiel. Ondertussen heb je al de keuze uit diverse mobiele betaalopties. Sommige hiervan stellen gebruiksgemak voorop, andere verzamelen maar al te graag extra informatie van je op.

De financiële revolutie is al een tijdje bezig en banken raken stilaan hun monopolie op uw rekeninggegevens kwijt. Grote technologie-spelers zoals Apple, Google en Samsung hebben al een tijdje hun eigen mobiele betaalmogelijkheden gelanceerd die allen zeer eenvoudig te gebruiken zijn.

Toch geven de banken zich niet graag gewonnen. Het idee dat zij jouw financiële profiel aan het kwijtraken zijn is geen leuke gedachte. Via jouw transactiehistoriek kan men zien welke leningen je nog hebt lopen, wat je favoriete winkel is, hoeveel je spaart, waar je graag verblijft,… Sterker nog men kan perfect door al je aankopen je gezondheid inschatten.

Jouw financiële profiel willen de banken dus absoluut niet kwijtraken. Daarom bedacht ING al in een vroeg stadium Payconiq. Via die mobiele betaaldienst is er geen betaalterminal meer nodig. De transactie gebeurt volledig via de smartphone van de klant en het apparaat van de handelaar. Die handelaar moet dus geen betaalterminal meer huren of kopen.

Het idee vonden andere banken geweldig en om nog een krachtiger signaal te geven zijn zelfs de Bancontact app en de Payconiq app gefusioneerd. Al meer dan 20 banken geven momenteel de nodige ondersteuning voor de ‘Payconiq by Bancontact’ app.

Maar ondertussen is Apple Pay in België en Nederland al goed ingeburgerd. Gebruikers hiervan vinden het gebruiksgemak op en top. Geregeld wordt er op sociale media aan banken gevraagd wanneer ze eindelijk Apple Pay aan hun gamma gaan toevoegen. Die vraag wordt meestal vaag beantwoordt maar in feite komt het erop neer dat dit niet in hun planning staat.

De reden mag duidelijk zijn. Dankzij ‘Payconiq by Bancontact’ verliezen ze niet de controle over jouw financiële profiel. Ondertussen haalt deze mobiele bankapp nog eens 20 miljoen euro extra geld op bij enkele investeerders. Dat geldt komt grotendeels vanuit de Payconiq International groep. Die groep bestaat uit diverse Europese organisaties. Het idee is om Payconiq verder te laten groeien niet enkel in de Benelux maar ook in de rest van Europa.

Maar laten we eerlijk blijven. Payconiq by Bancontact zal nooit hetzelfde gebruiksgemak als Apple Pay kunnen evenaren. De betaling hiermee vergt namelijk extra stappen dan dat je met de bankkaart betaalt. Bovendien kan het mobiele internet je soms wel eens parten spelen. Dat zijn problemen die Apple Pay niet kent. Hiervoor is op het moment van de transactie helemaal geen internet vereist en ook de handelingen zijn miniem zeker wanneer deze wordt gebruikt met de Apple Watch.

Wie had gehoopt dat binnenkort veel meer banken ondersteuning gaan bieden voor Apple Pay komt bedrogen uit. De banken zetten zich nog steeds massaal in voor Payconiq by Bancontact.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer