Appleweetjes

Apple reageert op zorgen over iOS beveiliging

Eind vorige maand maakte beveiligingsonderzoekers van Google bekend dat iOS jarenlang een kwetsbaarheid had. Het team van Google’s Project Zero had deze kwetsbaarheid aan Apple op 1 februari gemeld. Apple reageerde meteen en op 7 februari loste iOS 12.1.4 dit probleem op.

Volgens Google werd de kwetsbaarheid al gebruikt sinds september 2016 bij enkele ‘gehackte‘ websites. Elke iPhone die zo’n gehackte website bezocht met Safari werd geïnfecteerd. Hiervoor werd er gebruikgemaakt van vijf unieke exploitsketens waarin maar liefst 14 verschillende kwetsbaarheden zaten. Hiermee was elke versie van iOS 10 tot aan iOS 12 kwetsbaar.

Maar volgens Apple is de werkelijkheid toch net iets anders. In een statement willen ze hun gebruikers geruststellen en alle feiten klaar en duidelijk uitleggen.

Eerst en vooral is Apple van mening dat de kwetsbaarheid niet massaal gebruikt werd. Het gaat om minder dan een dozijn gehackte websites die misbruik van deze kwetsbaarheid hebben gemaakt. Maar Apple blijft ongeacht van de omvang van de aanval de veiligheid en beveiliging van al hun gebruikers uiterst serieus nemen.

Dat Google nu ook het bericht verspreid zes maanden nadat de kwetsbaarheid werd gedicht geeft een valse indruk dat deze massaal is gebruikt volgens Apple. Daarnaast betwist de fabrikant dat de kwetsbaarheid voor 2 jaar is misbruikt zoals Google beweert. Volgens Apple werd deze maar voor 2 maanden misbruikt. Wanneer Google het probleem meldde bij Apple waren ze intern al bezig om voor een oplossing.

Google heeft al laten weten dat ze achter hun diepgaande onderzoek blijven staan. Ze zullen blijven samenwerken met Apple en andere bedrijven om mensen online veilig te houden.

Het volledige statement van Apple kan je op deze pagina lezen.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer