Appleweetjes

Knippen en plakken zoals een professional onder iOS 13

Als je in de afgelopen dagen de update naar iOS 13 hebt uitgevoerd zal je merken dat het knippen en plakken net iets anders werkt dan voorheen. Apple heeft deze functie namelijk sterk vereenvoudigt. Maar voor alle duidelijkheid sommen we even alle mogelijkheden op.

Verplaatst eenvoudig de cursor

De cursor kan je nu eenvoudig verplaatsen. Tik op de cursor met je vinger en verplaatst deze naar de gewenste positie. Een andere mogelijkheid is om ergens in de tekst te tikken en de cursor zal daar meteen verschijnen. Gelukkig kan je nog steeds gebruik maken van de Haptic Touch functie. Tik hiervoor op de spatiebalk en wacht even het toetsenbord zal veranderen naar een soort van trackpad en hiermee kan je de cursor verplaatsen naar de gewenste positie.

Neem de schuifbalk eens vast

Wanneer je met lange teksten werkt en hierdoor scrolt zal je de schuifbalk aan de rechterkant wel eens hebben opgemerkt. In iOS 13 kan je deze namelijk vastnemen en hierdoor sneller scrollen.

Selecteren van tekst is sterk vereenvoudigt

Selecteren van tekst gaat sneller dan voorheen. Leg je vinger op een woord en wacht even. Je zal merken dat het wordt geselecteerd zal worden. Nadien kan je eventueel verder slepen om meerdere woorden te selecteren. Maar er zijn nog andere trucs om sneller te selecteren. Dubbeltik tweemaal op een woord en deze zal meteen geselecteerd worden. Driemaal tikken selecteert de ganse zin en viermaal tikken selecteert de gehele alinea.

Kopieren en plakken zoals een professional

Het kopiëren en plakken van tekst kan nu op meerdere manieren. Het vertrouwde pop-up menu waar je kopiëren kan kiezen zal nog steeds verschijnen. Maar wist je dat je de geselecteerde tekst ook kan kopiëren door te knijpen met je drie vingers? Doe deze handeling tweemaal snel achter elkander en de tekst zal geknipt worden.

Om de tekst ergens te plakken plaats je de cursor op de gewenste positie en spreid je drie vingers op het scherm. Uiteraard kan je ook nog tikken op het scherm en in het popup menu kiezen voor plakken.

Het lijkt misschien wat onhandig om drie vingers te gebruiken op het scherm van de iPhone. Maar deze nieuwe methodes zullen uiteraard ook werken bij de iPad met iPadOS 13.1.

Ongedaan maken

Het schudden van de iPhone om een actie ongedaan te maken was altijd al iets vreemds. Apple heeft nieuwe methodes toegevoegd maar ben je toch een fan van het schudden dan kan je dit blijven doen.

Wanneer je nu veegt met drie vingers naar links dan zal de laatste actie ongedaan gemaakt worden. Veeg je met drie vingers naar rechts dan zal de laatste actie opnieuw uitgevoerd worden.

Nieuw bewerkingsmenu

Zijn al deze nieuwe bewegingen net iets teveel voor je? Dan moet je er maar één onthouden. Apple heeft namelijk een nieuw bewerkingsmenu ontwikkelt dat je steeds kan opvragen door met drie vingers op het scherm te tikken. Al deze voorgaande acties kan je dan eenvoudig kiezen.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer