Appleweetjes

Jony Ive is nu echt weg bij Apple en dat merk je meteen

Het was voor velen een verassing toen Apple aankondigde dat Jony Ive het bedrijf ging verlaten. Ive was voor meer dan 30 jaar in dienst bij Apple. In 1996 kreeg hij de functie Chief Design Officer. Dat maakte hem meteen verantwoordelijk voor het design van diverse Apple producten.

De laatste jaren was de focus van Ive verschoven naar het ontwerp van het Apple Park en de Apple Stores. Het ontwerp van de Apple producten werd grotendeels overgenomen door Alan Dye en Evans Hankey. Ive heeft nu zijn eigen designbureau ‘LoveFrom’ opgericht. Ook Marc Newson een collega van Jony Ive gaat mee naar het nieuwe designbureau. Apple is trouwens één van hun eerste klanten zijn.

Apple heeft Jony Ive nog een tijdje op hun leiderschapspagina laten staan. Maar in de afgelopen dagen is zijn vermelding gewoon verdwenen. Een echte opvolger is voorlopig nog niet vermeldt op die pagina.

Apple heeft zijn huidige succes deels te danken aan de ontwerpen die Jony Ive gaf aan hun producten. Toch moeten we nu niet denken dat Apple een probleem heeft. Integendeel zelfs.

Ive was zo gefocust op het design dat het in praktijk niet altijd praktisch was. Zo moest een fysieke ‘Escape’ toets plaats maken voor het Touch Bar over gans de lengte omdat het zo esthetisch mooier was. Ook de pijltjestoetsen werden in een layout geplaatst waardoor het moeilijk was om deze blindelings te bedienen. Dan zwijgen we nog maar over het vlindertoetsenbord dat Jony Ive maar al te graag gebruikt.

De nieuwe designers zullen het design van Apple producten nog steeds op een hoog niveau houden maar zullen het gebruiksgemak meer in rekening nemen dan ervoor. De 16 inch MacBook Pro is hier trouwens al een mooi voorbeeld van.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer