Appleweetjes

Meest gedownloade iOS game is niet beschikbaar in België

Apple heeft eerder deze week hun awards van 2019 uitgereikt voor de beste games en apps die beschikbaar zijn voor hun diverse platformen. Maar met het einde van 2019 in zicht laat Apple ons ook weten welke apps en games er het meest zijn gedownload in 2019.

Opmerkelijk is vooral dat de meest gedownloade game voor iOS niet beschikbaar is in België. Het gaat dan om de Nintendo game Mario Kart Tour. Nintendo heeft namelijk besloten om door de onduidelijke situatie in België wat betreft in-app aankopen zoals loot boxes om de game niet in België uit te brengen. Loot boxes zijn extra aankopen in een spel waarvan je de inhoud niet op voorhand weet. Zo’n box kan bijvoorbeeld extra superkrachten, voorwerpen,… bevatten die handig zijn in het spel. Het mag duidelijk zijn dat het Nintendo spel Mario Kart Tour vol zit met dergelijke in app-aankopen.

Echter de Kansspelcommissie heeft loot boxes grondig onderzocht op het initiatief van minister van Justitie Koen Geens. Na het onderzoek dat werd afgerond in 2018 werd er besloten dat loot boxes in feite kansspelen zijn en dus onder de gokwetgeving vallen.

Voor minderjarigen geldt er in België een totaalverbod op gokken. In feite mag in België dergelijke loot boxes niet verkocht worden aan minderjarigen. Indien gameontwikkelaars het nalaten om gepaste maatregelen te treffen zijn er strafrechtelijke gevolgen mogelijk. Boetes kunnen oplopen tot wel 800.000 euro en er kan zelfs een gevangenisstraf van vijf jaar aan worden aangekoppeld.

Nintendo nam hierdoor het zekere voor het onzekere en besliste om de game niet in België uit te brengen. Ook andere toekomstige iOS games van Nintendo zullen hierdoor hoogstwaarschijnlijk niet in België worden uitgebracht.

Maar dat mag de pret niet drukken. Gelukkig zijn alle andere games die het afgelopen jaar het meest gedownload zijn wel beschikbaar in België.
Dit zijn de meest gedownloade iOS apps en games van het afgelopen jaar.

Meest gedownloade gratis iOS games van 2019

 1. Mario Kart Tour
 2. Color Bump 3D
 3. Roller Splat!
 4. aquapark.io
 5. Paper.io 2
 6. Stickman Hook
 7. Fun Race 3D
 8. Brawl Stars
 9. Magic Tiles 3: Piano Game
 10. Drive and Park

Meest gedownloade betalende iOS games van 2019

 1. Minecraft
 2. Plague Inc.
 3. 30 Seconds™ Officieel
 4. Bloons TD 6
 5. Earn to Die 2
 6. Rebel Inc.
 7. RollerCoaster Tycoon® Classic
 8. Bike Race Pro: Motor Racing
 9. Pocket Build
 10. Kingdom Rush Vengeance

Meest gedownloade gratis iOS app van 2019

 1. DigiD
 2. Tikkie
 3. WhatsApp Messenger
 4. Google Maps
 5. Instagram
 6. Berichtenbox
 7. McDonald’s
 8. Spotify – Muziek en podcasts
 9. YouTube
 10. Snapchat

Meest gedownloade betalende iOS app van 2019

 1. Babyfoon 3G
 2. Oei, ik groei!
 3. Forest – Stay focused
 4. WeatherPro
 5. AutoSleep slaaptracker
 6. Ski Tracks
 7. MTBroutes
 8. Braintoss
 9. Facetune
 10. Things 3

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer