Appleweetjes

Dit is waarom de nieuwste iPhones je locatiegegevens soms toch nodig heeft

Eerder deze week ontdekte beveiligingsonderzoeker Brian Krebs dat de iPhone 11 Pro toch je locatiegegevens raadpleegt zelfs wanneer je deze hebt uitgeschakeld voor alle apps en de systeem diensten.

De beveiligingsonderzoeker dacht meteen dat dit een privacy bug moest zijn bij de nieuwste iPhone modellen. Bij oudere iPhone modellen zoals de iPhone 8 trad dit probleem helemaal niet op. Apple reageerde eerder al dat er niets mis is en dat alles werkt zoals het hoort te zijn.

Maar het verhaal en het antwoord van Apple bleef toch nazinderen bij veel beveiligingsonderzoekers. Apple moest meer duidelijkheid over dit gedrag geven en dat hebben ze nu ook gedaan.

Nieuwe iPhones zoals de iPhone 11 Pro worden geleverd met de ultra wideband technologie en deze mag op bepaalde locaties niet gebruikt worden. Het woordvoerder van Apple liet het volgende weten.

Ultra wideband-technologie is een standaard die internationaal gereguleerd is en vereist dat deze op bepaalde locaties uitgeschakeld moet worden. De locatiediensten van iOS helpen iPhones te bepalen of ze op dergelijke locaties zijn, om ultra wideband uit te schakelen en om aan de regels te voldoen. 

Het beheer van de naleving van deze ultra wideband en de controle van de locatiegegevens gebeurt volledig op het toestel zelf en Apple verzamelt deze gegevens niet.

Het antwoord van Apple komt overeen met wat sommige beveiligingsonderzoekers al dachten. Beveiligingsonderzoekers Will Strafach onderzocht het probleem al eerder en vond inderdaad geen enkel bewijs dat deze locatiegegevens worden doorgegeven.

Apple belooft om in een toekomstige update ervoor te zorgen dat men via een schakelaar de ultra wideband technologie volledig kan uitschakelen indien men dit wenst.

Apple gebruikt de ultra wideband technologie in hun nieuwste U1 chip. De techniek wordt vooral gebruikt voor AirDrop. Door je iPhone met een U1 chip te richten naar een andere iPhone met een U1 chip zal de overdracht sneller gerealiseerd worden. De U1 chip zal later ook gebruikt worden in de ‘Zoek mijn’ applicatie voor het lokaliseren van producten.

Ultra wideband is een draadloze technologie waarmee grote hoeveelheid gegevens met een hoge snelheid verzonden kunnen worden. De data wordt over een brede frequentieband verspreid. Dat maakt de technologie bijzonder geschikt voor een snelle dataoverdracht over een korte afstand.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer