Appleweetjes

Apple koopt koolstofvrije aluminium voor hun producten

Aluminium is een belangrijk materiaal in veel van de populairste producten van Apple. Het wordt al ruim 130 jaar op dezelfde manier geproduceerd. Jammer genoeg komen er met de klassieke productie grote hoeveelheden CO2 vrij.

CO2 ofwel koolstofdioxide is het meest bekende broeikasgas. Broeikasgassen hebben de eigenschap dat ze de warmtestraling kunnen absorberen en langzaam weer afgeven. Ze helpen eigenlijk om de warmte van de zon vast te houden in de atmosfeer. Hierdoor zijn ze bijzonder belangrijk voor het leven op aarde. Maar een teveel aan broeikasgassen is nefast voor het leven op aarde. Doordat de uitstoot van deze broeikasgassen in de afgelopen jaren sterk is toegenomen warmt de aarde meer op dan normaal met alle gevolgen van dien.

Maar twee aluminiumreuzen Alcoa Corporation en Rio Tinto Aluminum lieten vorig jaar weten dat ze een gepatenteerde technologie willen commercialiseren voor de productie van koolstofvrije aluminium. Beide bedrijven hebben hiervoor een joint venture opgericht onder de naam Elysis.

Apple investeerde samen met deze twee aluminiumbedrijven en met de regeringen van Canada en Quebec voor in totaal 144 miljoen dollar in het onderzoek en ontwikkeling van CO2 vrije aluminium.

Aluminum-Manufacturing_Recycle-aluminum_05102018

Bij de klassieke productie van aluminium wordt aluminiumoxide ontdaan van zuurstof door toepassing van een hoge elektrische stroom. Tijdens het proces wordt koolstofmateriaal gebruikt als verbranding waardoor broeikasgassen ontstaan. Bij de nieuwe ontwikkelde productie gebruikt men in plaats van koolstof een geavanceerd geleidend materiaal. Hierdoor komt er geen koolstofdioxide vrij maar wel zuurstof.

Deze maand zal de eerste lading koolstofvrije aluminium nog worden verscheept vanuit een onderzoeksvestiging van Alcoa Corporation naar Apple. Apple zal dit aluminium gaan gebruiken in hun producten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de nieuwe productiewijze vanaf 2024 gecommercialiseerd gaat worden door Elysis. Het bedrijf zal de nieuwe methode in licentie uitgeven en belooft zelf dat het kan worden toegepast in bestaande aluminiumfabrieken.

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer