Appleweetjes

Gaat Sonos voor de titel van meest milieuonvriendelijkst bedrijf?

Sonos laat weten dat sommige producten vanaf mei 2020 geen software updates meer gaan krijgen. Het gaat dan om de eerste generatie Play:5, alle ZonePlayers, de CR200 controller, de Connect en Connect: Amp en de Bridge.

Volgens Sonos hebben deze producten hun technische limiet bereikt voor wat betreft geheugen en processorkracht. Vanaf dan zal het bedrijf deze apparaten markeren als legacy-producten. Ze krijgen dus geen nieuwe software updates of nieuwe functies. De apparaten blijven dus voorlopig nog wel even werken al kan dat snel veranderen wanneer bijvoorbeeld jouw favoriete streamingdienst wat vernieuwingen doorvoert.

Trade Up programma

Het bedrijf raadt gebruikers aan om gebruik te maken van hun Trade Up programma om oude apparaten te vervangen door nieuwe. Dankzij Trade Up krijg je namelijk 30% korting op een nieuw Sonos product. Sonos wordt weliswaar heel hard bekritiseerd door dit programma. Wanneer je hiervan gebruik maakt wordt je apparaat in een recycle modus gezet. Na 21 dagen wordt deze compleet onbruikbaar gemaakt. Een perfect werkende luidspreker wordt in feite vanop afstand vernietigd. In tijde waar iedereen wordt gemotiveerd om milieubewuster te gaan leven kan je hier wel grote vraagtekens bij stellen.

Volgens Sonos is deze manier van upgraden noodzakelijk. Ze willen immers niet dat hun oude apparatuur doorverkocht wordt aan mensen die wellicht niet weten dat ze met oude speakers te maken hebben. Hierdoor kunnen ze niet de Sonos ervaring krijgen die men had verwacht.

Wat zijn de andere opties

Als je geen gebruik wens te maken van het Trade Up programma dan biedt Sonos je nog twee andere alternatieven aan. Vanaf mei zal het mogelijk zijn in de software om je oude apparaten volledig te scheiden van je nieuwe apparaten. Je kan deze dan uiteraard ook niet meer samen gebruiken of combineren. Net dit is de kracht van een Sonos installatie.

De andere optie is om niets te doen. Je nieuwe apparaten krijgen dan ook geen nieuwe functies of updates meer door. In feite verouderd dan langzaam maar zeker je gehele Sonos installatie en zal de gehele functionaliteit na verloop van tijd beperkt worden.

Niet duurzaam gebruik van technologie

Dat apparaten verouderen is niet meer dan normaal. Zeker apparaten waar electronica mee gemoeid is. Maar de speakers van Sonos werken nog perfect. Het is ook niet zo dat er de laatste jaren echt grote vernieuwingen zijn bijgekomen.

Het Trade Up programma is doordat het apparaten opzettelijk onbruikbaar maakt niet van deze tijd. Het is een mooi voorbeeld van een niet duurzaam gebruik van technologie. Uit cijfers van Sonos zelf blijkt dat maar liefst 92% van al hun geleverde producten nog in gebruik zijn. Dat zijn dus gigantisch veel apparaten die Sonos opzettelijk onbruikbaar wil maken.

Sonos staat bekend om het modulair karakter. Je breidt de installatie verder uit naar eigen behoefte. Maar van zodra je installatie is voorzien van een oud apparaat dan veroudert in feite je ganse installatie. Je krijgt dan geen updates, geen nieuwe functies,… Sonos beweert wel dat alles voorlopig blijft werken. Maar vroeg of laat zullen er sowieso noodzakelijke aanpassingen zijn aan streamingdiensten en die krijg je dan niet met als gevolg dat deze niet meer werken.

Vroeger kon het wel anders

Sonos heeft al ervaring met nieuwe functies te introduceren die in feite niet werken op oudere apparaten. AirPlay 2 is hier een mooi voorbeeld van. Oudere apparaten hebben niet de nodige rekenkracht om AirPlay 2 te ondersteunen. Sonos vond toch een oplossing om dit te realiseren. Wanneer je een dergelijke oude speaker combineert met een nieuwe dan kon je AirPlay 2 hierop ervaren. Sonos was zelf zo fier dat ze het volgende zeiden:

door optimaal gebruik te maken van de nieuwere Sonos-hardware zijn we in staat de functionaliteit van AirPlay 2 content beschikbaar te maken door het hele huis, op oude en nieuwe speakers.

Dit soort innovatie is uniek in de technologiesector. Kun je je voorstellen dat je door een nieuwe telefoon te kopen nieuwe functies kan toevoegen aan je oude telefoon? Niet alle Sonos-speakers kunnen de nieuwste functies ondersteunen, maar door de magie van software, goed doordacht systeemdesign en een algemene afkeer van gedwongen veroudering, zullen we ons best doen om ervoor te zorgen dat jouw beleving van Sonos met de tijd werkelijk steeds rijker en meeslepender zal zijn.

Sonos belooft vijf jaar updates

Het is natuurlijk bijzonder mooi dat Sonos al zo lang updates geeft aan hun oude producten. Maar laten we eerlijk zijn het blijven ook maar speakers. Streamingdiensten gebruiken al lang dezelfde standaarden en audio doorgeven is iets wat oorspronkelijk sowieso het idee van Sonos was. In plaats van oplossingen te zoeken zodat oude speakers desnoods in combinatie met nieuwe nog perfect blijven werken beslist Sonos om hiermee te stoppen. Hier moet je wel rekening mee houden wanneer je eventueel een Sonos installatie wenst te kopen.

Sonos belooft namelijk dat ze nog voor vijf jaar updates geven nadat ze zijn gestopt met het product te verkopen. Beeld je dus maar eens in dat je net een Sonos Beam hebt aangeschaft en dat de week erna een tweede generatie wordt gelanceerd.

Philips verwacht toch ook niet dat je alle Hue lampen in je huishouden vervangt wanneer er een nieuwe generatie van deze lampen wordt gelanceerd?

Slimmer aanpakken

Sonos had het slimmer moeten aanpakken. Gebruikers beseffen best wel dat nieuwe functies niet altijd zullen werken op verouderde apparaten. Maar dat één oud apparaat ervoor zorgt dat je complete Sonos installatie is verouderd is een stap te ver. Ze hadden bijvoorbeeld hetzelfde idee als met AirPlay 2 kunnen doorvoeren zodat je een oud apparaat gekoppeld met een nieuwe nog perfect jaren kunt gebruiken.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer