Appleweetjes

Apple is geen voorstander voor één universele oplader

Apple heeft laten weten dat ze geen voorstander zijn van het voorstel van de Europese Commissie om een universele oplader te verplichten. Volgens Apple zal een dergelijke verplichting enkel de innovatie tegenhouden.

De discussie van één universele oplader begon vorige week opnieuw. Toen liet vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie weten dat hun poging om telefoonfabrikanten vrijwillig één universele oplader te ontwikkelen gefaald is. Die commissie overweegt nu om via een wetgeving fabrikanten te verplichten om een universele oplader te gebruiken.

51.000 ton per jaar elektronisch afval

Op zich klinkt het initiatief veelbelovend. Elke oplader en kabel kan gebruikt worden om je smartphone, tablet, e-reader,… op te laden ongeacht welk merk. Geen gedoe meer met diverse kabels. Alles past zodat je je geen zorgen hoeft te maken. De Europese Commissie heeft dit idee al jaren. In 2014 hebben ze diverse fabrikanten een intentieverklaring laten ondertekenen waarbij ze samen naar een standaard op zoek gingen. De dag van vandaag is deze er nog steeds niet.

Ondertussen zijn al wel wat telefoonfabrikanten aan het overschakelen naar de USB-C aansluiting. Enkel Apple gebruikt nog steeds hun eigen Lightning aansluiting. Volgens europarlementslid Hilde Vautmans zorgen al deze opladers voor een elektronische afval van maar liefst 51.000 ton per jaar. Maar Apple geeft aan dat een verplichting nu zou zorgen voor extra elektronisch afval. Hun klanten moeten namelijk al hun Lighting accessoires zoals kabels, docks, auto adapters weggooien.

Overgangsfase naar USB-C al volop bezig

Apple deelt zelfs mee dat wanneer Europa in 2009 het verplicht gebruik van micro USB had doorgevoerd dit de innovatie had tegengehouden. Volgens hen is er geen behoefte aan een verplichting van een universele oplader. De industrie maakt momenteel zelf al een overgangsfase naar USB-C en die aansluiting gebruikt ook Apple al bij hun nieuwe MacBook en iPad Pro. Zelfs de nieuwste iPhones worden geleverd met een USB-C oplader.

Volgens enkele geruchten zou Apple al in 2021 een compleet draadloze iPhone lanceren.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer