Appleweetjes

Apple maakt kwartaalcijfers FQ1 2020 bekend: opnieuw een recordwinst

Apple heeft zijn cijfers gepubliceerd met betrekking tot het eerste fiscale kwartaal van 2020. Dit komt overeen met het vierde kwartaal van 2019. Dat kwartaal van het jaar is dankzij de feestdagen meestal het kwartaal waar Apple een hoge omzet boekt.

Vorig jaar waarschuwde Apple nog de aandeelhouders dat de winst voor FQ1 2019 minder zou uitvallen dan verwacht. De reden hiervoor zou de tegenvallende iPhone verkopen zijn. Maar laten we eerlijk zijn. Het bedrijf kon voor dat kwartaal nog een omzet neerschrijven van maar liefst 84 miljard dollar.

Voor dit jaar heeft Apple hun eigen cijfers overtroffen. Er is opnieuw een record gezet in hun omzetcijfers. De omzet is voor dit kwartaal gestegen naar maar liefst 91,8 miljard dollar. Dat is een stijging van bijna 9 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De netto winst steeg van 19,97 miljard dollar naar 22,2 miljard dollar.

Als we de cijfers meer in detail gaan bekijken dan kunnen we concluderen dat de nieuwe iPhones goed verkopen. De omzet steeg bijna 8 procent van 51,98 miljard dollar naar 55,96 miljard dollar. Het is vooral de iPhone 11 die het goed doet.

Ook de categorie ‘wearables, home en accessoires’ blijft het goed doen. De categorie omvat alles zoals de Apple Watch, AirPods, Beats hoofdtelefoons, Apple TV en de HomePod. Bij deze categorie was de omzet 10,01 miljard dollar. Dat is een stijging van maar liefst 37 procent. Vorig jaar was deze categorie nog goed voor een omzet van 7,3 miljard dollar.

De diensten bij Apple blijven het goed doen. Met een omzet van 12,72 miljard dollar steeg deze bijna 17 procent vergeleken met de 10,88 miljard dollar van vorig jaar. Diensten omvatten de abonnementen van iCloud, Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+ en de inkomsten van de App Store.

Maar niet al het nieuws is rooskleurig. De Mac heeft momenteel weinig interesse bij nieuwe kopers kunnen opwekken. De nieuwe 16 inch MacBook Pro en Mac Pro hebben voor vele een te hoog prijskaartje. Daarnaast wachten veel gebruikers op de lancering van nieuwe Macs die opnieuw gebruik maken van een toetsenbord met het schaarmechanisme. Al deze factoren hebben ertoe geleid dat de omzet daalde met bijna 3,4 procent. Vorig jaar had Apple in hetzelfde kwartaal nog een omzet van 7,42 miljard dollar. Voor dit jaar is dit 7,16 miljard dollar.

De iPad stelt echter nog meer teleur. Maar een verassing is dit niet echt. Iedereen zit namelijk te wachten op de nieuwe iPad Pro dit nu toch lang op zich laat wachten. Hierdoor is een daling in de omzet te merken van 11,2 procent. De iPad was vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog goed voor een omzet van 6,72 miljard dollar. Nu is de omzet gedaald tot zo’n 5,98 miljard dollar.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer